Artikkelit

Suomen suurimmat satamat

Sataman suuruutta ei mitata sataman varsinaisella koolla vaan sataman matkustaja- sekä tavaramäärillä. Koska Suomi on lähes puoliksi veden ympäröimä, löytyy Suomesta useampia pienempiä ja suurempia satamia. Yhteensä Suomen satamien läpi kulkee satoja miljoonia kiloja tavaraa sekä vajaat 20 miljoona matkustajaa. Matkustajat ja rahti eivät usein liiku samojen satamien kautta, mutta poikkeuksiakin löytyy. Alla esiteltynä Suomen merkittävimmät satamat niin matkustaja- kuin rahtiluvuilla mitattuna.

Helsingin satama

Pääkaupunkimme Helsingin satama on yksi Suomen suurimmista satamista. Tämä lienee harvalle yllätys, sillä ensinnäkin Helsinki on vain muutaman tunnin merimatkan päässä Tallinnasta, mikä tuo satamaan matkustajia. Lisäksi Helsingistä pääsee risteilemään ja matkustamaan meriteitse myös Tukholmaan. Vuonna 2017 Helsingin satama nousi koko maailman vilkkaimmaksi satamaksi, mitä tulee matkustajaliikenteeseen. Tukholmaan ja Tallinnaan Helsingistä pääsee sekä Viking Linen, Tallinkin että Silja Linen aluksilla.  

Matkustajien lisäksi Helsingin sataman läpi kulkee myös tuhansia tonneja rahtitavaraa vuodessa. Suomen suurin rahtisatama Helsingin satama ei kuitenkaan ole, mutta se seisoo tukevasti kolmanneksi tärkeimmän suomalaisen rahtisataman jalustalla. 

Turun satama

Entisen pääkaupunkimme Turun satama toimii myös vilkkaana matkustajasatamana. Vaikka Turun kautta merille matkaakin vuositasolla miljoonia matkustajia vähemmän kuin Helsingin satamasta, on Turun satamalla vahva asema suomalaisten risteilyjen aloituspaikkana. Turusta pääse laivalla Tukholmaan niin Viking Linen kuin Silja Linenkin aluksilla. Turun laivoilla matkanneet tietävät, että alukset pysähtyvät mennen tullen myös Maarianhaminan satamassa. Maarianhaminan ja Turun satamien matkustajaluvut ovat lähellä toisiaan, mutta kokonaisvaltaisesti Maarianhaminan kautta kulkee vähemmän matkustajia kuin Turun sataman kautta.

Sköldvikin satama

Sköldvikin eli Kilpilahden satama on rahtimäärältään Suomen suurin satama. Sataman pääasialliset rahtitavarat ovat kemikaalit, kaasut, raakaöljy ja valmiit öljytuotteet. Tämä johtuu varmasti siitä, että Sköldvikin satama sijaitsee Porvoossa Nesteen öljyjalostamon yhteydessä. Toki satama palvelee myös alueen muiden teollisuusyritysten merikuljetustarpeita. Satamasta löytyy tullipiste sekä vienti- että tuontitullauksia varten. 

Hamina-Kotkan satama

Kuten nimestä voi päätellä, aiemmin kaksi erillistä Haminan ja Kotkan satamaa yhdistyivät ja lopputuloksena oli Hamina-Kotkan satama. Hamina-Kotkan satama on Suomen toiseksi suurin rahtisatama heti edellä mainitun Sköldvikin sataman jälkeen. Hamina-Kotkan satama koostuu useamman pienemmän ja isomman sataman yhdistelmästä. Eniten rahtia liikkuu Kotkan Mussalon sataman kautta. Hamina-Kotkan satama ei ole kuitenkaan tarkoitettu vain rahtialuksille, vaan sieltä löytyy hyvät puitteet myös risteilyaluksille.